Prietenie

Daca ai avut curajul s-o iei pe firul prieteniei in sus, sa stii ca vei avea mult de urcat. Drumul e greu si razbat numai constiintele curate. Va trebui sa lasi pe drum tot bagajul plin cu mandrie, lasitate si ganduri meschine. Nici in buzunare sa nu uiti ceva. Nu-ti trebuie decat busola credintei. Inspira puternic incredere si porneste!

Drumul e placut la inceput, nu-i asa? Dar in curand incerci sentimente de regret ca ai lasat bagajul, cand puteai foarte bine sa-ti faci o casuta pe aceasta pajiste. Iata, peste tot veselie, buna dispozitie… Si aici poti gasi o “prietenie”, dar in ce fel? Tu insa nu renunta. Continua! NO PARKING HERE!

Treptat, relieful se schimba. Apar primele obstacole. E cald. Soarele arde cumplit. Ti-e sete… Bolovanii ispitelor zgarie… Cazi… Ridica-te! NO PARKING HERE!

Cine vrea lumina si adevar in viata trebuie sa lupte! Daca te doare, striga! Nu-ti inabusi durerea… nu deranjezi pe nimeni aici. Iata cadavrul unei constiinte care nu a rezistat. Ti-e frica! Ti-e groaza! Nu! Nu te opri! Prietene, ai incredere in prietenie! La izvorul ei vei gasi linistea si implinirea. Ai cazut!… Iti tarasti neputinta!… Ti se usuca sentimentele pe crengile virtutii… Oare ai renuntat chiar la tot ce ti-am spus? Vai, nu! A ramas camasa egoismului, care te strange! Arunc-o, spala-te in apa prieteniei si porneste mai departe! NO PARKING HERE!

Peste tot sunt piedici… Bolovanii sunt din ce in ce mai mari, urcusul tot mai greu… Gafai!… Chiar daca ajungi sa te tarasti, merita sa lupti!

“Unde mergi, nebunule? Ce cauti tu aici?” Asa te vor intreba ceilalti, care au ramas jos, jos de tot, pe plaja cu nisipuri miscatoare a prieteniei. Ti s-au rupt incaltarile, iti sangereaza picioarele… “Oh, incotro merg? De ce ma lupt eu oare cu morile de vant? Nu mai exista prietenie curata in aceasta lume!”

Curaj, tinere! Marile caractere se calesc in focul ispitei, iar coloana infinita a iubirii se vede numai de pe piscul cel mai inalt al virtutii. O ultima sfortare! Acum nu mai ai putere, dar totusi razbeste! Iata soarele aproape de asfintit… Trebuie sa reusesti!

O, ce bine este aici, prietenie, izvor ascuns al virtutii omenesti! Din tine isi trag seva cele mai alese si mai pure sentimente. Tu izvorasti din muntele virtutii si racoresti cele mai nobile suflete, care te doresc.

Prietene tanar, a fost greu, dar ai invins!

(Autor necunoscut)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s