Cunoaste-te pe tine insuti…

Motto: Ia aminte la aceste cuvinte, tu, cel care vrei sa cercetezi profunzimile naturii: daca nu gasesti in interiorul tau ceea ce cauti, nu vei gasi nici in afara. In tine este ascunsa comoara comorilor. Cunoaste-te pe tine insuti si vei cunoaste Universul si Zeii!

(inscriptie de pe frontispiciul Templului lui Apollo din Delphi, 2500 B.C.)

Cateodata trecem foarte usor pe langa comori de intelepciune, pe care nu le luam in considerare doar pentru faptul ca nu fac parte din cultura noastra, din obiceiurile noastre, din arealul nostru de cunoastere si spiritualitate. Asta insa nu le face nici pe ele mai putin adevarate, si din pacate nici pe noi mai intelepti.

Mai jos am redat o reflectie a lui O.M.Aivanhov, in legatura cu modul de abordare a elementelor nedorite din psihicul uman. Cine a avut vreodata curiozitatea sa studieze, chiar si la nivel superficial, religiile orientale, a avut cu siguranta ocazia sa descopere o preocupare mai mare nu atat pentru studiul psihologic al fiintei umane, cat mai ales pentru modalitatea concreta de a identifica, intelege si elimina ceea ce nu e de dorit acolo si ne stanjeneste sau blocheaza evolutia spirituala. Despre cum ne alimentam slabiciunile prin rezistenta fata de ele si despre cum intelegerea a ceea ce se petrece in interiorul nostru este de fapt cea mai la indemana cale pe care putem merge, cititi in continuare 🙂

Se intampla cateodata sa vina la mine cineva pentru a mi se plange ca nu reuseste sa scape de un viciu care il chinuie. Sarmanul de el, a incercat de sute de ori, dar niciodata nu a reusit. Atunci ii spun:

“Ei bine, dar asta e minunat, este de-a dreptul formidabil! Asta dovedeste pur si simplu cat sunteti de puternic!”

Ma priveste uluit si se intreaba daca nu cumva imi bat joc de el. Atunci ii spun:

“Nu, deloc, nu rad de dumneata, dar pur si simplu dumneata nu-ti dai seama de propria forta.”

“Dar care forta? Eu nu reusesc niciodata, sunt mereu victima si asta este o dovada a faptului ca sunt slab.”

“Ba nu, nu gandesti corect. Sa analizam cum s-au petrecut lucrurile si ai sa intelegi ca nu glumesc deloc.

Cine a format viciul acesta?… Dumneata. La inceput el n-a fost mai mare ca un bulgare de zapada, pe care il puteai tine in palma. Dar, jucandu-te mereu cu el, adaugandu-i putina zapada, distrandu-te sa-l rostogolesti, sa-l impingi, a tot crescut pana a ajuns cat un munte care acum nu te mai lasa sa treci mai departe. La inceput si viciul de care te plangi nu a fost decat un mic gand. Dar l-ai intretinut, l-ai alimentat, l-ai “rostogolit” si acum te simti strivit de el. Ei bine, eu doar ma minunez de forta dumitale: dumneata ti-ai construit acest viciu, esti tatal lui, este fiul dumitale si este atat de zdravan, incat nu mai reusesti sa-l pui la pamant. De ce nu te bucuri?”

“Pai, cum sa ma bucur?!”

“Ai citit cartea lui Gogol, Taras Bulba? Daca nu, ti-o povestesc eu. Bineinteles, povestea este mult mai lunga. Taras Bulba era un cazac batran care isi trimisese cei doi fii sa studieze la seminarul din Kiev, unde au ramas trei ani. La intoarcere, erau doi flacai voinici. Fericit ca-i revede, isi manifesta dragostea parinteasca, in gluma (cazacii se pare ca au un fel al lor, foarte special, de a-si manifesta dragostea!) dandu-le un branci. Numai ca baietii n-au luat-o ca pe o gluma, au ripostat si l-au pus pe tatal lor la pamant. Cand s-a ridicat, putin cam sifonat, Taras Bulba nu a fost catusi de putin suparat; din contra, a fost mandru ca a fost in stare sa faca doi fii atat de zdraveni.

Asa ca, de ce nu esti si dumneata la fel de mandru ca Taras Bulba, cand vezi ca fiul dumitale te-a pus la pamant? Dumneata esti tatal, dumneata l-ai hranit, l-ai intarit prin gandurile dumitale, prin dorintele dumitale: deci esti foarte puternic. Dar, daca vrei, iata cum il poti invinge.

Cum procedeaza un tata care vrea sa-si cuminteasca fiul care face nebunii? Nu-i mai da bani, iar fiul, lipsit de mijloace, este nevoit sa reflecteze si sa-si schimbe comportamentul. Atunci, dumneata de ce sa-ti mai intretii fiul? Ca sa-ti tina piept? Hai, strange-i putin surubul! Din moment ce dumneata l-ai adus la viata, stii ca ai putere asupra lui. Altfel, toata viata te vei lupta cu el sau vei suferi, fara sa gasesti niciodata mijlocul potrivit de a iesi din dificultate.”

Din pacate, sunt prea putini aceia care ajung sa priveasca lucrurile astfel. Se lupta cu disperare cu anumite tendinte negative care se manifesta in ei, fara sa isi dea seama ca, pentru a ajunge acolo, au fost foarte puternici. Cu cat dusmanul din voi este mai puternic, cu atat aceasta dovedeste ca forta voastra este mai mare.

Observati numai cat sunteti de crispati cand luptati cu voi insiva si cate greutati intampinati. Se da o batalie grozava in voi si aceasta batalie va umple de contradictii. De obicei, considerati ca tot ceea ce este inferior va este dusman, si vreti sa-l ucideti. Dar acest dusman este foarte puternic, caci il caliti de sute de ani in lupta pe care o purtati contra lui si cu fiecare zi el devine tot mai amenintator. Este adevarat ca avem dusmani care traiesc in noi, dar, daca ei ne sunt dusmani, este vina noastra, care nu suntem alchimisti destul de priceputi pentru a transforma totul.

Ce spune apostolul Pavel? Mi s-a infipt o teapa in carne. De trei ori l-am rugat pe Mantuitor sa mi-o indeparteze si El mi-a spus: “Iertarea mea sa-ti fie de ajuns, caci puterea mea se implineste in slabiciune” Cel care simte o slabiciune in trupul, inima sau mintea sa, se simte saracit, dar se insala, caci aceasta slabiciune din el poate fi izvor de bogatii. Daca toate dorintele i-ar fi satisfacute, ar ramane pe loc. Pentru ca sa progreseze, el trebuie sa se simta imboldit, intepat, si tocmai aceasta imperfectiune, aceasta teapa infipta in carnea lui este cea care il obliga sa lucreze in adancime, sa se apropie de Ceruri, de Domnul. Cerul lasa sa avem anumite slabiciuni tocmai ca ele sa ne impinga spre munca spirituala, caci ceea ce este in aparenta o slabiciune, este in realitate o forta.

Trebuie sa punem la munca slabiciunile noastre, pentru ca ele sa ne fie utile. Va mirati si spuneti: “Dar bine, slabiciunile trebuie sa le dam la fund, sa le anihilam!” Incercati, si veti vedea daca va va fi usor: voi veti fi cei invinsi. Problema se pune la fel cu orice defect sau viciu, indiferent daca este vorba de lacomie, senzualitate, violenta, pofte nemasurate sau vanitate, trebuie sa stiti cum sa le mobilizati pentru ca ele sa lucreze alaturi de voi in directia pe care ati ales-o. Daca vreti sa lucrati singuri, nu veti reusi. Daca va veti goni toti dusmanii, tot ceea ce va rezista, cine va mai lucra pentru voi, cine o sa va mai serveasca?

Exista animale salbatice pe care, cu rabdare, oamenii le-au domesticit si pe care acum le tin langa casa. Calul era salbatic, cainele era asemenea lupului si daca omul a fost in stare sa le domesticeasca, aceasta s-a datorat faptului ca a stiut sa cultive in el anumite calitati. Cu siguranta ca ar putea imblanzi si fiare salbatice, dar pentru aceasta omul ar trebui sa-si dezvolte alte calitati.

Asa ca fiti fericiti: sunteti cu totii foarte bogati, din moment ce aveti cu totii slabiciuni! Dar este absolut necesar sa stiti sa le utilizati si sa le puneti la lucru. Eu v-am dat exemplul cu animalele, dar exista si alte forte ale naturii, ca fulgerul, electricitatea, focul, torentele… Acum, ca stie sa le stapaneasca si sa se foloseasca de ele, omul se imbogateste. Si, cu toate acestea, la inceput ele i-au fost toate forte ostile. Oamenilor li se pare foarte normal sa se foloseasca de fortele naturii, dar daca le spui sa utilizeze vantul, furtunile, cascadele, fulgerele din interiorul lor, se mira. Si, cu toate acestea, nimic nu este mai normal si atunci cand veti cunoaste regulile alchimiei spirituale, veti sti cum sa transformati si sa utilizati chiar si otravurile care sunt in voi.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s