Pelerinaj Polonia/Ungaria (1): Satu Mare – Máriapócs – Zakopane

Dupa cateva zile in care am lasat impresiilor si trairilor timp sa se “aseze”, sa-si ocupe fiecare locul in tabloul recent incheiatului pelerinaj, cred ca pot incerca sa arunc o privire retrospectiva asupra acestei experiente (una inedita, as zice eu, fiind prima de acest gen din viata mea).

Inainte de a parasi Romania, am facut un popas de-o noapte la Satu Mare. Care nu e deloc un… sat mai mare (cum il caracterizase cu umor cineva inainte de plecare) ci un oras care chiar mi-a placut (atat cat am putut sa vad din mers) si in care probabil ca nu as fi ajuns vreodata daca n-ar fi fost inclus in traseul acestui pelerinaj. Am vizitat si doua biserici (Catedrala “Inaltarea Domnului”, unde a avut loc si prima liturghie) si Biserica Calvaria. Desi e frumoasa Catedrala, mie Calvaria mi-a placut mult. Chiar mult.

Catedrala “Inaltarea Domnului” – Satu Mare:

Biserica Calvaria – Satu Mare:


MÁRIAPÓCS

Prima oprire propriu-zisa. Desi am avut senzatia ca a trecut destul de repede, ca si experienta, am observat ca de fapt abia acolo am inceput sa am sentimentul ca de data aceasta nu sunt turist (nici in excursie, nici in concediu) ci ma aflu la inceputul a altceva. Nu pot sa spun ca am avut cu adevarat timp sa  traiesc momentul (uneori, comutarea pe modul “interiorizare/rugaciune” functioneaza mai greu 😀 ), dar m-am simtit bine acolo. Unul din locurile in care mi-ar fi placut sa mai zabovim, dar in care oricum e destul de usor de ajuns si alta data.

Sanctuarul marian de la Máriapócs:

Altarul in aer liber:

Icoana miraculoasa a Maicii Domnului:

Mariapocs9


ZAKOPANE

Primul contact cu Polonia. O statiune montana la poalele muntilor Tatra, unde as fi fost in stare sa stau o saptamana intreaga, nu o zi. Ma bucur ca am intalnit-o pe traseu, pentru ca e perfecta pentru o vacanta (mai ales pentru o vacanta de iarna). Uneori trebuie sa vezi ca sa crezi, iar asta mi s-a intamplat mie la Zakopane. Voiam sa fac prea multe in timpul pe care nu-l aveam (ah, ce-as fi pornit pe un traseu montan, macar pe unul mic, mic de tot!) N-a fost sa fie de data asta, dar nu am nici cea mai mica indoiala ca ma voi intoarce acolo in viitorul nu prea indepartat. O adevarata bijuterie!

Ce am vizitat in Zakopane:

Sanctuarul Sf. Fecioara Maria de la Fatima (Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej)

Zakopane0

Trebuie sa recunosc ca aici abia asteptam sa ajung. Oriunde as merge, inainte de plecare obisnuiesc sa imi caut informatiile necesare pe internet, pentru ca, odata ajunsa la locul cu pricina, sa stiu la ce trebuie sa ma uit fara a depinde intru totul de explicatiile ghidului. Am fost incantata de ceea ce am gasit pe site-ul sanctuarului, iar realitatea a fost pe masura. O biserica frumoasa, cu mult lemn in elementele de constructie (eram la munte doar!), din care parca nu iti venea sa mai iesi. Nici exteriorul nu era mai prejos, peisaje absolut incantatoare, asa ca totul convergea spre… mai vreau. Am plecat destul de usor si fara regrete de acolo (ca si de la urmatorul sanctuar) insa doar pentru ca luasem deja hotararea ca ma voi reintoarce in Zakopane.

Sanctuarul – interior:

Zakopane1

Zakopane2

Si exterior:

Zakopane7

Monumente dedicate Sf. Papa Ioan Paul al II-lea sunt peste tot in Polonia, e de la sine inteles:

Zakopane4

Sanctuarul Medalia Miraculoasa (Sanktuarium Matki Bożej Objawiającej Cudowny Medalik)

Zakopane11

O biserica care mi-a placut mult: o combinatie de lemn si vitralii, multe vitralii, creeaza o atmosfera care parca te imbie sa te asezi si sa-ti linistesti mintea. A fost primul sanctuar la care am reusit cu adevarat sa ma reculeg si sa intru in atmosfera aceea de rugaciune, atat de necesara in decursul unui pelerinaj. Poate ca nici n-ar trebui sa spun asta (un preot chiar m-a atentionat odata, demult, ca nu fac bine) dar mie nu mi-a placut niciodata sa citesc rugaciuni. Gata, am zis-o 😀 Nu pot si pace, nu reusesc sa ma rog cu cuvintele altora, fie ei si sfinti. Nici nu am carti de rugaciuni in casa. Cu exceptia Psalmilor si a Rozariului, care oricum e o rugaciune meditativa atunci cand e facuta cum trebuie, intreaga mea “colectie” de rugaciuni e personala, nescrisa si, evident, mereu in schimbare. A, da, si mai este “Adu-ti aminte”, rugaciunea Sf. Bernard, care mi-e foarte draga. In rest, ce si cum simt. La Cudowny Medalik am avut timp si am reusit sa simt. Si cred ca asta e cam tot ce conteaza.

Zakopane8

Zakopane10

Combinatie frumoasa de lemn si vitralii:

Zakopane9

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s