Cum ne planificam timpul?

time

Intr-o zi, un batran profesor a fost solicitat sa tina un curs de instruire cu un grup format din 15 directori ai unor mari companii nord-americane, in legatura cu planificarea eficienta a timpului. Acest curs facea parte dintr-o serie de 5 workshop-uri la care ilustrii studenti aveau sa participe in acea zi. Batranul profesor avea la dispozitie, asadar, in jur de vreo ora pentru a “rezolva problema”.

Stand in fata acestui grup de elita (toti pregatiti sa noteze in amanunt ceea ce ii va invata expertul), batranul profesor se uita la fiecare dintre ei si ii anunta: “Astazi vom face un experiment”.

Spunand acestea, se apleca sub catedra, de unde scoase un borcan cu o capacitate in jur de 4 litri. Lua apoi vreo 12 pietre, de marimea unor mingi de tenis, pe care le plasa, una peste alta, in borcanul cel mare. Cand acesta se umplu si nu mai incapu nici o piatra, profesorul isi ridica ochii spre studenti si ii intreba: “Este plin borcanul?”

Toti au raspuns in cor: “Da!”

Profesorul astepta cateva secunde si intreba din nou: “Sigur?”

Se apleca din nou si scoase de sub catedra un recipient plin cu pietris, pe care incepu sa-l toarne in borcan, scuturand usor, pana cand pietrisul, rostogolindu-se printre pietre, ajunse la gura borcanului.

Profesorul isi ridica ochii spre auditoriu si puse aceasi intrebare: “Este plin borcanul?”

De data aceasta, istetii sai studenti incepura sa-i inteleaga intentiile. Unul dintre ei raspunse: “Probabil ca nu!”

“Foarte bine”, replica batranul profesor.

Se apleca din nou sub catedra si de data aceasta scoase o punga cu nisip. Cu grija, turna nisipul in borcan, umpland spatiul ramas liber printre bolovani si pietris. Apoi intreba din nou: “Este plin borcanul?”

De data aceasta, fara ezitare, auditoriul raspunse la unison: “Nu!”

“Ei bine…”, spuse profesorul. Si, asa cum se asteptau faimosii sai studenti, lua un bol cu apa si umplu borcanul pana la gura. Apoi se uita inspre grup si intreba: “Ce adevar fundamental ne demonstreaza acest experiment?”

Un student mai indraznet, luand in considerare tema cursului, replica: “Ne arata ca, chiar si atunci cand agenda ne este foarte incarcata, daca vrem cu adevarat putem inca adauga si alte intalniri sau lucruri ce nu suporta amanare.”

“Nu, nu”, raspunse batranul profesor. “Nu este asa. Marele adevar demonstrat de acest experiment este urmatorul: daca nu pui in borcan intai pietrele mari, nu-ti va mai incapea tot restul”. In sala se facu liniste si fiecare realiza in sfarsit adevarul spuselor profesorului. 

Dupa cateva momente, acesta continua: “Care sunt pietrele mari din viata dumneavoastra? Sanatatea? Familia? Prietenii? Sa va faceti planuri? Ceva ce va place in mod deosebit? Sa invatati? Sa luptati pentru o cauza nobila? Sau poate relaxarea?… Sau altceva?”

“Ceea ce trebuie sa tineti minte e sa incepeti intotdeauna cu pietrele mari. Daca nu, s-ar putea sa nu reusiti sa faceti totul. Daca prioritizati lucrurile marunte (pietrisul, nisipul), va veti umple viata cu ele si nu veti avea suficient timp pentru ceea ce este important cu adevarat. Asadar, amintiti-va sa va puneti intrebarea: “Care sunt pietrele mari din viata mea? Ce prioritati am, care sunt lucrurile cele mai importante pentru mine?”

Si, cu o fluturare de mana prieteneasca, batranul profesor saluta audienta si parasi sala in tacere.

Nu spuneti ca nu aveti timp. Aveti exact acelasi numar de ore pe zi care le-au fost date lui Helen Keller, lui Michelangelo, Maicii Tereza, lui Thomas Jefferson si lui Albert Einstein. (H. Jackson Brown)

Nu spuneti ca nu aveti timp. Aveti exact acelasi numar de ore pe zi care le-au fost date lui Helen Keller, lui Michelangelo, Maicii Tereza, lui Thomas Jefferson si lui Albert Einstein. (H. Jackson Brown)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s